Nieuws

Het fantastische werk van de vrijwilligers van Make a Wish!

Bij het bevrijdingsfestival op 5 mei heeft Anja Balder samen met het dreamteam hamburgers gebakken en daarvoor een prachtig bedrag ontvangen.

Vlaggen instructie 4 en 5 mei

Afbeeldingsresultaten voor NL vlag

 

Vlagprotocol 4 mei

Op 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor de oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept alle inwoners op om op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen (van zonsopgang tot zonsondergang). De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel.

Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag. U mag als burger, bedrijf of organisatie op alle dagen van het jaar de vlag uithangen. Bijvoorbeeld bij een feestelijke gebeurtenis als een huwelijk of het slagen voor een examen. Ook halfstok vlaggen bij een overlijden mag. Er is geen wet die vlaggen verbiedt of bepaalt hoe u moet vlaggen.

In de vlaginstructie van de Rijksoverheid staan regels voor het vlaggen vanaf rijksgebouwen. In deze vlaginstructie wordt opgeroepen om de vlag op 4 mei van 18.00 uur tot zonsondergang halfstok te hangen. Tijdens de herdenking kunnen andere vlaggen, zoals de gemeentevlag, eveneens halfstok worden gehangen.

Vlagprotocol 5 mei

Op 5 mei mag de nationale vlag (zonder wimpel) van zonsopkomst tot zonsondergang in top. De vlag ’s nachts wel laten hangen? Dan is het goed gebruik de vlag te verlichten, waardoor de kleuren goed zichtbaar zijn. De vlag mag ook gecombineerd worden met de gemeentevlag, provincievlag of vlaggen van andere landen die bij de bevrijding betrokken waren. 

Gieters Belang

Op donderdag 4 april heeft Grietje Pieters namens het Comité 4 en 5 mei Giethoorn in de ALV vergadering van Gieters Belang de kans gekregen om een pitch te houden. Naar aanleiding van de pitch hebben wij een mooie bijdrage ontvangen van Gieters Belang waar wij ontzettend blij mee zijn. Bedankt!

Grote dank aan Sail Giethoorn!

Kan een afbeelding zijn van 2 mensen en de tekst 'CHEQUE t.w.v. ww.€750 € 750 Sail Sall Sail'
Onze penningmeester Ken heeft uit handen van Jan ten Wolde van Sail Giethoorn een prachtige cheque ontvangen. Wat een geweldige boost voor onze stichting.

In het zonnetje

Gefeliciteerd Klaas Jan Otter! De onderscheiding is meer dan verdiend. Hartelijk dank dat je altijd voor het Comité 4 en 5 mei Giethoorn klaar staat.

Een duik in het verleden van Giethoorn: het 4 mei monument

GEITHOORN – in deze maandelijkse rubriek duikt Gerke van Hiele, predikant van de Doopsgezinde Gemeente, in het Gieters verleden. In deel 27 keert hij terug naar 2022, naar de onthulling van het 4 mei monument.

Toen we hier een aantal jaren geleden kwamen wonen en vlijtig de regionale en lokale kranten lazen – en nog steeds lezen – viel het me in deze aprildagen op dat er in Steenwijkerland op veel plaatsen 4 mei-herdenkingen werden gehouden, behalve in Giethoorn. Er is een heel rijtje waar het College van B&W de handen meer vol aan heeft. Blokzijl, Vollenhove, Steenwijkerwold, Oldemarkt, Kuinre, Willemsoord, Paasloo, Tuk, Kallenkote, Wanneperveen. Dat Giethoorn ontbrak vond ik gek, omdat ik van jongs af aan gewend ben om naar de 4 mei bijeenkomst te gaan ofwel in mijn eigen woonplaats of op een andere plek waar ik toevallig dat jaar ben. Gedenkt de 4e en 5e mei’ is me met de paplepel ingegoten. Zo’n poster hing zelfs in het studentenhuis waar ik een tijd in woonde. Dat degene die dit initiatief nam zelf op 4 mei jarig was, deed daar niets aan af. Integendeel, zou ik haast zeggen.

Oorlogsellende

Er zullen redenen te geven zijn waarom deze traditie in Giethoorn geen vaste voet aan wal heeft gekregen. Dit zou bijvoorbeeld met de verwerking van de oorlogsellende te maken hebben, wie weet met het verlangen om deze periode achter zich te laten. Er was genoeg gebeurd. Daarnaast is het ook helemaal niet zo gemakkelijk om in een lintdorp als Giethoorn een goede locatie te vinden én het hier ook nog eens met elkaar over eens te worden. Giethoorn kende wel een aantal oorlogsslachtoffers zoals Roelof Drost, maar zij vonden al hun laatste rustplaats op de begraafplaats in Noord. Veel onderduikers zochten die jaren een veilige plek in Giethoorn. In onze pastorie, boerderijen en schuren werden vervolgden ondergebracht. Bij razzia’s bood de drassige omgeving met het riet regelmatig een veilige schuilplaats. 

Vanuit het overleg tussen de protestantse en de doopsgezinde gemeente is het initiatief genomen om met een 4 mei-comité te starten. In de oprichtingskring van de latere stichting worden als doelen genoemd: het jaarlijks organiseren van de Dodenherdenking op 4 mei en het oprichten van een herdenkingsmonument. Het (doen) geven van voorlichting over de Tweede Wereldoorlog aan leerlingen van het basisonderwijs in Giethoorn en het organiseren van festiviteiten op Bevrijdingsdag. Uiteindelijk is op 4 mei 2022 het herdenkingsmonument bij de ingang van de begraafplaats geplaatst. De realisatie is financieel mogelijk gemaakt met giften van de Gieterse kerken, de Ondernemersvereniging Dwarsgracht, Giethoorn Onderneemt en Gemeente Steenwijkerland.

Monument

De stichting is in de zomer van 2020 met de voorbereidingen begonnen en niet over één nacht ijs gegaan. Je kunt willen, maar wat wil je eigenlijk? Hoe zou zo’n monument er uit kunnen zien? Wat zou hier passend zijn? Dit zijn vragen om aan kunstenaars voor te leggen. Zij kunnen iets verbeelden, iets verwoorden, iets vorm en gestalte geven. Vijf regionale kunstenaars zijn uitgenodigd om een ontwerp te maken met een uitleg. Drie ervan durfden het aan en hebben een presentatie gegeven. Zij hadden ook zelf zo hun gedachten over de meer of minder prominente plaatsing van het monument. Deze keuze is uiteindelijk gevallen op het ontwerp van de Gieterse Harriet Verleun. 

Het was een prachtige 4 mei avond in 2022 dat zij een toelichting gaf bij het beeld en bij deze voor haar eervolle opdracht. Het beeld verwijst met kei en rietpluimen naar deze ook voor Giethoorn, roerige tijden. De rietpluimen staan in een beschermende boog. Voor fundering van kerk en klokkenstoel zijn indertijd zwerfkeien gebruikt. De kei staat niet alleen voor standvastigheid maar ook voor de vastberadenheid van de Gieterse bevolking in de oorlog door te komen en tevens voor de toekomst. Waar vrede standhoudt als een steen in de rivier. De tekst op het monument luidt: 

gebogen maar ongebroken verborg het riet vervolgden en verzet hier wakend als een steen in de stroom voor durende vrede

Hoe het allemaal begon

Waarom zijn wij hier alleen”, vroegen de twee klokkenluiders in Giethoorn zich op 4 mei 2019 voor de zoveelste keer af. Drie jaar later is de officiële herdenking terug van heel lang weggeweest met voor het eerst een stille tocht naar het gloednieuwe monument op de begraafplaats.

De twee klokkenluiders van de protestantse kerk in Noord en een lid van de doopsgezinde kerk in Zuid hebben in 2019 het initiatief genomen om de dodenherdenking terug te laten keren in Giethoorn. “Een prachtidee”, aldus voorzitter Evert van Dijk van ’t Gieters Belang.                                                 

De belangstelling voor een officiële herdenking op 4 mei is groot, zo bleek uit een peiling door de vereniging voor dorpsbelangen onder inwoners van Giethoorn en Dwarsgracht. De enquête heeft bovendien duidelijk gemaakt dat de begraafplaats naast de protestantse kerk als meeste geschikte locatie wordt gezien.

Een groep vrijwilligers vanuit verschillende organisaties heeft als Gieters 4 mei-comité de gezamenlijke herdenking opgepakt. In 2020, het jaar waarin Nederland 75 jaar vrijheid vierde, zou de officiële herdenking terugkeren in Giethoorn. Vanwege Corona is dat destijds helaas niet doorgegaan.

Vorig jaar is een voorzichtige eerste stap gezet en met een kranslegging zonder publiek stilgestaan bij het overlijden van Jacob Broer, Henri Dijksma, Roelof Drost, Wicher Groen, Klaas Petter, Jan Smit en Frederick Crambo.

In de tussentijd is ook de ontwikkeling van het monument gestart, een kunstwerk van de in Giethoorn wonende kunstenares Hariëtte Verleun. ’t Gieters Belang heeft dit financieel mogelijk gemaakt door Koppengeld beschikbaar te stellen, aangevuld met een extra bijdrage van gemeente Steenwijkerland.

Na twee jaar corona-vertraging is woensdag 4 mei a.s. de eerste officiële herdenking in Giethoorn. Deze begint om 19.05 uur met een stille tocht vanaf De Buuzepolle naar het nieuwe monument op de begraafplaats bij de PKN-kerk aan de Beulakerweg. Verzamelen voor de stille tocht tussen 18.45 en 19.00 uur.

Bij het monument op de begraafplaats is een kranslegging, gevolgd door de Last Post en 2 minuten stilte. Na het Wilhelmus lezen kinderen uit groep 8 van basisschool De Punter een gedicht voor en vertelt Femmie Woltman over de oorlogsgraven op de begraafplaats. Tot slot worden tijdens een defilé bloemen gelegd bij het monument en de oorlogsgraven.